Succesvol vissen met pluggen in de zomer

Het vissen met pluggen is in de zomer uiterst effectief. De vis is veel in beweging waardoor een actieve presentatie de meeste aanbeten oplevert. Maak vooral veel worpen en dek zoveel mogelijk water af als je kunt, dan zul je zien dat de vangsten niet uit zullen blijven!

Behalve dat het werpend vissen een ontzettend leuke manier is van vissen, levert het vaak ook veel soorten vis op. Behalve baars, snoekbaars en snoek, wordt ook regelmatig roofblei, winde of meerval op de plug gevangen. 

Stekken

Door de warmere temperaturen laten we vijvers en andere ondiepere stadswateren liever links liggen aangezien deze al gauw te snel opwarmen en begroeid raken. Op de rivier en op de kanalen maak je de meeste kans. Daar is voldoende beweging in het water en de vis is er actief. Zoek bij het werpend vissen wel stekken op waar structuur te vinden is. Denk hierbij aan: dammen, sluizen, gemalen, taluds, brugpijlers en natuurlijk de kribben op rivieren. Afhankelijk van de diepte kies je vervolgens de juiste plug.

Pluggen

Wanneer we in de hengelsportwinkel staan zien we verschrikkelijk veel soorten hardbaits. Veel pluggen zijn specifiek voor snoek bedoeld en zijn nu oninteressant. Zoek vooral niet al te grote pluggen voor de werpende visserij. Voor het twitchbaiten gebruik ik het liefst suspending plugjes zoals de Shimano Bantam Pavlo Shad. Deze heeft zich al bewezen als een échte baarskiller met zijn prachtige uitslaande actie. Voor het roofblei vissen of het vissen op snoekbaars verkies ik liever ondieplopende pluggen met een ‘’steady retrieve’’ zoals de Bantam Rip Flash 115F.

Materiaal

Voor het werpen met pluggen kies ik het liefst een lichtere maar wel strakkere spinhengel. Een te zachte hengel zorgt er namelijk voor dat je veel vissen zult missen. Om zoveel mogelijk controle te hebben over het kunstaas kiezen we voor een niet al te korte maar ook niet een te lange hengel. Een werpvermogen tussen de 5-20 gram werkt naar mijn idee het beste. In mijn geval is dat de Shimano Poison Adrena 276M2 (2.29m) met een Medium actie en werpgewicht van 5-15 gram. Een alternatief is de Yasei Perch 2.25m (nieuwe Cork uitvoering). Deze kun je het beste combineren met een lichte spinmolen in de maat 2500 met een hogere inhaalsnelheid (HG) zoals de Vanford, Ultegra of de Stradic FL. Als onderlijn gebruik ik een voorslag van 2 meter Yasei Fluorocarbon in de dikte 40/00. 

Succes deze zomer en mocht je vragen hebben dan kun je die altijd stellen via social media of als je me tegenkomt aan de waterkant.

David van Maanen

Team Shimano