Het WK U20-U25 in Italië: Een tactische nabeschouwing

Het WK U20-U25 in Italië, Cavo Lama kanaal, zit er weer op. Een prachtig toernooi met een nog prachtiger resultaat. Om super trots op te zijn.

Een (tactische) nabeschouwing met Ron Steijvers, Coach U20 en Dieter Friedreichs, Coach U25:

Hoe kijk jij tegen Nederland aan?

Ron: Nederland heeft een grote vistraditie en heeft al vele mooie resulten behaalt, maar is zeker geen topland. Je mag gerust zeggen: subtop!

Bij een visserij zoals in Italië komen we simpelweg te (nog) kort. Dat is niets ten nadele van de goed voorbereide vissers, maar enkel een constatering. Italië, Frankrijk, Engeland en nog enkele landen zijn door hun ervaring, behendigheid en tactisch inzicht gewoon wat verder dan onze jeugd. Om maar 1 voorbeeld te noemen:

Wanneer wordt er in Nederland gevist met Sticky Mag?

Hoe kun je dan toch zulke resultaten neerzetten?

Ron: Eigenlijk simpel. Maak een plan (samen met de andere Coaches, Dieter, Jon en Nico)  waarbij de kwaliteiten van de vissers optimaal benut worden en gebruik een tactiek  die ander land niet toepast.

Makkelijk gezegd…

Door voorkennis en de jarenlange internationale ervaring van de coaches werd het al vrij snel duidelijke wat voor een visserij het zou gaan worden. Veel stuks op ca. 6m. Sticky Mag en maden. Carrasio en karper (20-60gram gemiddeld). De Italianen vingen tijdens de wedstrijden bv meer dan 200 stuks pp!!

Hoewel de eerste trainingsdagen nog een beetje aarzelend begonnen leert de ervaring dat in de loop van het toernooi de aantallen en formaten groter worden.

En daar zit nou de oplossing. De grote vis komt dus steeds vaker en eerder op je voerplek. Door op de lange stok een voerplek aan te maken zonder levend aas, maar enkel met mais en hennep. Waarbij het goed onderhouden van deze plek door het regelmatig cuppen van mais essentieel is. Hetgeen resulteert in een specifieke plek voor de grotere karpers (1-4kg).

Hoe gaat dat dan in zijn werk, hoe bouw je een wedstrijd op?

Dieter: De eerste 2 uur van de wedstrijd werd benut om zoveel mogelijk vis op 6 m te vangen.

Daar werden 6-8 bolletjes voer (met gecrunchte mais) gecupt. Een paar bolletjes werden voorzien van plukje vere en een paar dode maden. 2 cuppen hennep,2 bolletjes stickyMag (maden met kiezel).

Na 5 minuten beginnen met bijvoeren met Sticky Mag.

Dobbers van 0.8-1.5 gram met een bovenlijn van 14/100 en korte onderlijnen van 10-12/100 en haak 18 waren favoriet.

In het verloop van de wedstrijd werd de lange stok steeds vaker gepakt. Deze was voorzien van dobber van 2-3 gram en 18/100 bovenlijn met ook 18/100 onderlijn. Als je een (wilde) karper haakt moet die tenslotte ook in het netje komen. Op de haak werd een maiskorrel gebruikt. 

Wat was het uiteindelijke resultaat?

Ron: Het pakte goed uit met een 2 gouden plakken voor de U25, brons en een 5e plaats met een zilveren randje voor de U20. De U20 had de pech een van de slechtste plaatsen van het parcours te loten. Anders….was het podium in zicht gekomen!

Waarom verzinnen andere (top)landen deze tactiek niet.

Dieter: Eigenlijk heel simpel. Zij waren ervan overtuigd dat hun aanpak, voor kleine vis, doorslaggevend zou zijn. En als je voor kleine vis gaat, kun je je het niet veroorloven om een ½ uur met het drillen van een karper bezig te zijn. Dat kost tenslotte ca1 kg kleine vis.

Er zit natuurlijk altijd een risico aan de Nederlandse tactiek: stel je vangt die grote vis niet! Een kwestie van vertrouwen en je zaakjes goed op orde hebben!


Wat biedt te toekomst?

Ron & Dieter: Ervaringen zoals bij dit WK, zijn weer een stap in goede richting en geeft een goed gevoel voor de toekomst. Op naar Spanje 2019.