De baitcasting revolutie is hier!

Waarom kies je voor een baitcasting molen?

Shimano baitcasting molens zijn zeer geschikt voor de ervaren roofvisser. Je kan met een baitcaster preciezer werpen en je hebt meer controle over het kunstaas. Het grootste verschil ten opzichte van een normale molen is dat de spoel roteert wanneer je werpt. Deze rotatie kan gecontroleerd worden met een verstelbaar remsysteem wat van tevoren kan worden aangepast op het gewicht van het aas en persoonlijke voorkeur. Bij minder gebruik van de rem wordt er meer controle van de visser zelf geacht door druk uit te oefenen met de duim op de spoel. Wanneer je de werptechniek met de baitcaster onder de knie hebt kun je strakker en accurater werpen. Omdat bij het werpen de lijn directer van de spoel komt gaat deze direct richting het eerste startoog wat zorgt voor minder wrijving en minder twist in de gevlochten lijn, in vergelijking met een spinmolen. Je kunt dus soepeler werpen! 

Power

Baitcasting molens hebben een meer directe overbrenging dan spinmolens door de andere techniek die wordt toegepast. De hendel zit op één lijn met de spoel waardoor gecompliceerde tandwielen niet van toepassing zijn en je een efficiëntere overbrenging hebt van kracht en van het draaimomentum. Omdat de hendel direct aan het frame is bevestigd, is er minder speling op de molen als deze onder grote druk staat.

Welke baitcasting molen voor welke visserij?

Gear ratio

Voor allround gebruik is een ratio van 6,4:1 een goede keus en dat biedt verschillende mogelijkheden die toegepast kunnen worden bij een brede variëteit van vistechnieken.Langzame versnellingen van bijvoorbeeld 5,2:1 zijn zeer geschikt voor het vissen met crankbaits, grote softbaits of spinners met een langzame actie. Een langzame versnelling produceert bovendien meer kracht en minder snelheid waardoor het aas langer in de ‘STRIKE-ZONE’ blijft.

Hoge versnellingen 7,2:1 en hoger kunnen goed gebruikt worden voor het vissen met kleinere softbaits, verticalen en jerkbait vissen. Hiervoor kan het erg nuttig zijn om een hoge inhaal snelheid te hebben, wat voor een betere controle over je kunstaas zorgt. 

Remsysteem

De instelling van het remsysteem op een baitcasting molen is zeer belangrijk. Shimano biedt drie verschillende opties van remsystemen op een spoel; I-DCS, FTB en het SVS-systeem. Om meer controle uit te oefen op de spoel tijdens het werpen.

I-DCS (Digital Controle System) is een zeer geavanceerde techniek die door middel van een microchip automatisch de spoel controleert. De rem kan intern worden afgesteld door een semiautomatisch voorkeur systeem in te stellen afhankelijk van de lijndikte. Extern kan het gefinetuned worden door middel van acht voorkeur keuzes.

FTB is ontworpen voor het ultra-light vissen en maakt gebruik van een beweegbaar magneetsysteem dat is gemonteerd binnen in de frame van de molen in plaats van in de spoel. Dit zorgt ervoor dat de spoel op gang kan komen met de minste mogelijke weerstand. Afstellen kan hierbij zowel intern als extern.

SVS Infinity is een centrifugale rem die gebruik maakt van kleine gewichtjes binnen in de molen die de rem activeren. De meeste afstellingen van de rem kunnen aan de buitenkant van de molen worden gedaan. Voor extra afstellingen kunnen binnenin de molen gewichtjes worden in- en uitgeschakeld. 

Welke hengel voor welke baitcasting molen?

Om het maximale uit je baitcaster te halen adviseren we om eens te kijken in onze Shimano consumenten catalogus. Deze catalogus kun je vinden bij de lokale Shimano dealer of op https://issuu.com/shimanoeuropefishing/. Ook kun je hem vinden op onze website via www.shimano.com